Blízká setkání třetího
druhu
Někteří měli o víkendu na programu svatby, někteří zase jiná
výjimečná setkání. Jedno z takových proběhlo i v našem středisku,
kde se potkali zaměstnanci a dobrovolníci z různých koutů zdejšího
salesiánského díla. Na onom setkání se uskutečnilo také každoroční
úvodní proškolení přítomných, ale nenechte se mýlit. Pokud vám tane na
mysli místnost narvaná lidmi k prasknutí a dvě až tři hodiny usedavé
nudy, jste vedle podobně jako já před dvěma lety. Úvodní sekání
u salesiánů z Žabovřesk bývají nabitá energií, hravostí a vtipem.
Nejinak tomu bylo letos. Na start povedená varianta klasiky Outdoor Scrabble,
trocha těch potřebných informací, a pak to přišlo…
Nejsme v tom sami
Zlatým hřebem celé akce byl otevřený workshop v míchání chutných
nápojů. Worshop vedla ostřílená trojice certifikovaných barmanů, zvaná
kuloárně G3 – Pavel Glogar z podniku Farnost, Jirka Baláš z jednoty
Středisko a Libor Všetula z hotelu Komunita. Hlavním poselstvím workshopu
bylo sdělení: Jsi součástí něčeho většího. „V České
republice máme různá salesiánská díla a Brno je pouze jedno z nich,
takže nejsme pupek světa. Podobně u nás v Žabinách Středisko taky není
pupek světa, protože tady je Farnost, Komunita a Středisko. Když to
domyslíš, tak nakonec zjistíš, že tvůj kroužek je součástí Střediska,
Středisko je součástí Brna, Brno je součástí republiky, republika je
součástí světa a pracujeme všichni na jednom díle,“ nastínil úvodní
myšlenku zástupce G3 Libor. Na akci promluvili i ostatní místní
salesiáni, po nich následovali vedoucí jednotlivých sekcí, až konečně
došlo na dlouho očekávané míchání.
Čtyři přísady, jeden nápoj
Na nápojovém lístku byla jen jedna položka, která ovšem stála za
to – Salesiánské mojito. Jedná se o unikátní nápoj, který se míchá
pouze u salesiánů. K tomuto docela jednoduchému, ovšem velmi
osvěžujícímu nápoji, potřebujeme čtyři základní ingredience –
školu, hřiště, domov a kostel. Jirka, autor místní varianty lahodného
mixu, byl nejprve skoupý na slovo, následně však vypustil několik
podrobností, které nám umožňují nahlédnout do salesiánské kuchyně.
Školní cukr osladí dětem život užitečnými dovednostmi a znalostmi.
Limetka ze hřiště doplní tolik potřebnou dávku zábavy, spontánnosti a
kreativity. Mátová vůně domova pak způsobí, že se u nás cítíte dobře
a patřičně. Konečně kapka spiritu dá celému nápoji pořádný přesah,
ve kterém si uvědomíme, že tu nejsme sami a jenom pro sebe. Celé to
zalijeme životadárnou vodou dětí, osvěžíme pár kostkami rodičovského
ledu a pozvolna mícháme zbytek školního roku. "Nakonec jsme si ťukli, což
znamenalo, že jsme součástí něčeho většího a máme tady určitý typ
nápoje, který co nejlíp mícháme těm, kteří k nám přicházejí,“
dodal Libor závěrem.
Jednoduchý obrázkový recept na tento jedinečný nápoj najdete na našich
stylových kelímkách s klipem, které lze zakoupit na vybraných akcích
místní salesiánské skvadry. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, můžete
si mojito rovnou nechat umíchat v některém z kroužků. Díky přesunům
rozvrhů máme volná místa i tam, kde byste je už nečekali.
Přehled kroužků